Masterclass “Je School in de Steigers”

Een masterclass op maat (bijvoorbeeld tijdens een studiedag) voor docenten van het voortgezet- en Middelbaar Beroepsonderwijs, gericht op een ondernemende houding. De boeken wat vaker dicht en partners uit de directe schoolomgeving betrekken bij het onderwijs. De wereld draait in een hoog tempo door en daar zijn wij allen onderdeel van in welke vorm of hoedanigheid dan ook. Stilstaan betekent bijna zeker de aansluiting missen. Dit vraagt van het onderwijs mee te groeien, de verbinding te zoeken, ofwel een ondernemende houding aan te nemen. De vraag die hierin besloten ligt is “ Welke bagage willen wij meegeven aan onze studenten?” zodat zij toegerust zijn en goed voorbereid aan de slag kunnen met het invullen van hun toekomst. In deze vraag liggen kansen en mogelijkheden voor het onderwijs om te bewegen tot een ondernemende onderwijsinstelling.

Masterclass 1: inspiratiesessie

Deze sessies zijn bedoeld voor docenten uit het voortgezet en Middelbaar Beroepsonderwijs die aan de slag willen met ondernemend onderwijs en graag meer willen weten hoe ze dit in hun onderwijsinstelling een plek kunnen geven. Tijdens de inspiratiesessie ervaart de docent wat ondernemend onderwijs is en hoe hij hier invulling aan kan geven. De docent herkent ondernemend gedrag en weet waarom jongeren dit nodig hebben om te functioneren in de maatschappij. Daarnaast zorgt de sessie voor een uitbreiding van het netwerk van docenten.

Masterclass 2: passie en believes/ golden circle

Weten wat je goed kan en waarom je iets wilt doen is belangrijk. Dit sluit aan bij de 21st century skills. Daarom in deze masterclass meer verdieping in dit waarom, ofwel de passie & believes. Waarom doe je wat je doet? Bij de waaromvraag draait het om je doel. Pas wanneer duidelijk is waarom iemand iets doet, kunnen mensen erin geloven. De waaromvraag is de belangrijkste vraag als het gaat om ‘persoonlijk leiderschap’ ofwel personalisatie. Simon Sinek heeft hiervoor het model de ‘Gouden cirkel’ ontwikkeld. Dit model bestaat uit drie cirkels, waarbij elke ring een vraag centraal stelt. De ‘Wat-’, ‘Hoe-’ en – de belangrijkste van de drie – de ‘Waarom’-vraag. Volgens Sinek raak je mensen namelijk alleen als je de waaromvraag kunt beantwoorden.

Masterclass 3: eigenschappen + omgevingsfactoren

De docent brengt in kaart hoe ondernemend de school op het moment al is en op welke manier de school nog ondernemender kan worden. Hij kijkt hierbij naar kansen en bedreigingen, maar ook naar technologie, economisch- en politiekklimaat en buitenkansen. Hij krijgt inzicht in zijn eigen ondernemerseigenschappen en leert deze effectief in te zetten.

Masterclass 4: effectuation en canvas business model

Tijdens de masterclass worden de docenten ondergedompeld in de vijf principes van Effectuation. We maken gebruik van het business canvas model, zodat de docenten hun opgedane buitenkansen uit masterclass 3 op een reële manier neer kunnen zetten. Kortom een duidelijke, krachtige, maar bovenal praktische aanpak.

Voor wie?

De interactieve masterclasses zijn ontwikkeld voor medewerkers van onderwijsinstellingen die zich (verder) willen verdiepen in ‘Ondernemend Onderwijs'(max. 30 personen). Er zal veel aandacht uitgaan naar de vraag “Welke bagage geef ik mee aan mijn studenten, zodat ik ze zo goed mogelijk voorbereid op de toekomst?”

Hoelang duurt een masterclass?

Elke masterclass duurt drie uur en vindt plaats onder begeleiding van een workshopleider.

Kosten van de masterclass

De kosten voor de masterclass bedragen 75 euro per persoon (met een maximum van €750). Minimaal aantal deelnemers: 6 (incl. btw./ excl. reiskosten)

Heeft u behoefte aan een incompany training? Neem dan contact op voor een offerte op maat.

Contact

Bent u op zoek naar meer informatie of wil u zich aanmelden voor een masterclass? Neem dan contact op met info@grijpdebuitenkans.nl

Evelyn Schoe – 06 13 57 51 19
Evelyn@grijpdebuitenkans.nl

Sharien Bootsma – 06 20 20 65 54
Sharien@grijpdebuitenkans.nl

John Bakker – 06 53 59 36 87
John@grijpdebuitenkans.nl

 

 

Bedankt voor uw aanmelding.
button_back_hover menu_bg